Cum ar fi să plătești mai puțin pentru iluminatul casei tale? Ai face economie de energie electrică!
Factura pentru iluminatul locuinței e cam 20-30% din totalul facturii pe care trebuie să o plătești, lună de lună, pentru energia electrică consumată.
Dacă vei dori să plătești mai puțin pentru iluminatul casei va trebui să pui în practică câteva idei ce s-ar putea să ți se pară interesante și pe care le vom detalia mai jos:
1. Oprește lumina!
Este incredibil cât de mult curent electric se consumă din cauza neglijenței. Dacă pur și simplu ți-ai propune să nu mai uiți lumina aprinsă, dacă în cadrul unei familii ar exista un responsabil pentru lumina uitată aprinsă, atunci în mod sigur ai face economie de energie electrică.
Dacă am sta un pic să ne gândim unde ne petrecem cel mai mult timp în casă, am exclude holul, debaraua, camera de oaspeți, căile de acces, veranda iarna, subsolul, pivnița, uscătoria, garajul.
În aceste locuri e cel mai probabil să existe o lumină aprinsă ce scapă neobservată tocmai datorită traficului scăzut.
Monitorizând aceste locuri cu mai multă atenție și având grijă să nu lăsăm lumina aprinsă, este posibil ca după o lună de testare să observăm o scădere a sumei pentru plata curentului electric care, chiar dacă nu e foarte mare, în timp, se simte.
2. Folosește senzori de mișcare!
În zonele cu trafic limitat specificate mai sus poți folosi cu succes lămpi de iluminat dotate cu senzori de miscare cu infraroșu (senzori PIR).
La accesul în aceste zone, lumina se va aprinde pentru o perioadă programată de cateva minute, ca apoi, la părăsirea zonei, lumina să se stingă automat. În anumite zone nici măcar nu mai e nevoie de comutator de aprindere a luminii, aceasta aprinzându-se și stingându-se automat.
Astfel nu vei mai uita lumina aprinsă, deci nu vei mai consuma curent electric în plus, deci vei face economie de energie electrică.
3. Folosește senzori zi/noapte! Faci astfel economie de energie electrică!
Există zone în locuință unde, la lăsarea serii, e absolut necesar să existe lumină. Aceste zone pot fi căile de acces, grădina în anumite locuri, spațiile nocturne lucrative etc.
În aceste zone există riscul ca lumina să rămână aprinsă și după ivirea zorilor, dimineața, când iluminatul electric nu mai e absolut necesar.
Poți preîntâmpina lăsarea luminii aprinse în aceste zone dacă folosești un simplu și ieftin senzor de lumină (senzor zi/noapte).
Acesta sesizează prezența luminii naturale oprind iluminatul electric sau absența luminii naturale activând iluminatul electric.
Un mod simplu de a face economie de energie electrică!
4. Folosește iluminatul electric solar!
Într-o epocă în care mini panourile fotovoltaice au devenit ceva obișnuit, când se comercializează genți și rucksace ce includ mici celule fotovoltaice pentru încărcarea telefonului mobil sau laptopului, e posibil să te gândești mai departe, la apartamentul, casa și grădina ta.
Întâi să înțelegem un pic două lucruri importante ce compun baza unui astfel de sistem cu iluminat electric solar:
- un mini panou fotovoltaic va transforma lumina soarelui în energie electrică, acesta poate avea 1 cm pătrat sau poate fi de jumătate de metru pătrat, diferență fiind că cele mai mari vor genera mai multă energie electrică.
- un acumulator mic pentru a înmagazina și furniza energia electrică, aceștia sunt standardizați, miniatură, un exemplu cunoscut – cu litiu ion cod 18650 furnizând 3,7 V și câțiva amperi.
Într-un apartament poți face economie la iluminatul de noapte în zone cum ar fi holurile, băile, căile de acces, excluzând micile lămpi de pus în priză care, în timp, consumă substanțial folosind lămpi solare consacrate, specializate al căror cost se va amortiza rapid.
Într-o grădină poți folosi combinații gen proiectoare solare sau grupuri de mici lămpi solare exact în zonele în care e nevoie mai mult.
Nu uita că soarele nu-ți va trimite niciodată factură iar aceste dispozitive solare de iluminare moderne au un timp mic de amortizare după care ești mereu în câștig.
5. Folosește numai lămpi de iluminare cu tehnologie LED!
Este probabil punctul cel mai important al acestui articol – dacă o lampă LED va consuma de 9 ori mai puțin curent electric decât un bec clasic cu filament incandescent este ușor de înțeles cum vei face economie de energie electrică anual schimbând toate becurile clasice cu sisteme de iluminat cu LED-uri.
Avantajele folosirii LED-urilor la iluminatul locuinței sunt numeroase – au o durată de viață mult mai mare, consumă cu 50-90% mai puțin, sunt extrem de solide și rezistente la șocuri, vibrații, diferențe de temperatură, pot personaliza lumina exact așa cum o vrei, pot accentua sau dimpotrivă estompa anumite zone, se instalează ușor, pot fi activate solar pentru locuințele neconectate la rețeaua națională de energie electrică, sunt dispozitive ce nu se încălzesc, ”prietenoase” cu mediul, fără emisii de ultraviolete sau având în componență mercur.
Indiferent ce calcul energetic îți propui să faci, a-ți utila locuința numai cu LED-uti îți va reduce factura de curent electric cu cel puțin 50%, adica si mai multa economie de energie electrică.
6. Instalează două circuite de iluminat în camere!
Investește într-un circuit de iluminat secundar de putere mai mică pentru zonele ample cum ar fi sufragerii, săli de mese, terase, saloane, verande și chiar dormitoare, holuri mari și căi de acces.
Nu are sens să iluminezi mereu ca și cum ai avea musafiri, ca și cum ar fi acea petrecere unde într-adevăr e necesar un lux de lumină.
Folosind mai mereu un circuit secundar de iluminat compus din aplice LED sau spoturi LED sau chiar lampadare LED vei face economie deoarece vei consuma mai puțin curent electric chiar dacă vei uita lumina aprinsă.
Circuitul de iluminat principal, de putere, ce activează lămpi LED mai multe și mai puternice ar trebui să nu poată fi activat când e activat circuitul secundar de iluminat.
Cu alte cuvinte, cele doua circuite nu ar trebui sa fie posibil sa funcționeze împreună.
Deși e posibil să-ți sune un pic complicat, este ușor de realizat iar investiția în cel de-al doilea circuit secundar de iluminat ar trebui să se amortizeze rapid.
Ba chiar e posibil să-ți placă această schimbare, lumina să fie mai intimă, zonele acoperite să fie altele, lămpile LED să fie diferite, inspirându-te și mai mult să fii la curent cu ultimele tendințe în materie de iluminat.
7. Reglează lumina!
Indiferent ce tip de iluminat folosești, a regla lumina înseamnă a regla consumul de electricitate. deci a face economie de energie electrică.
Activând lumina la putere maximă în momentele în care într-adevăr e nevoie de un lux de lumină, vei consuma mai mult, deci și factura la energie electrică va fi mai mare.
Reducând luminozitatea circuitului de iluminat dintr-o cameră sau propunându-ți ca, de obicei, în marea majoritate a timpului, să fie undeva la 60-80% din luminozitate, vei consuma mai puțin, deci și factura la energie electrică va fi mai mică.
Iată de ce te sfătuim să folosești LED-uri dimabile – dimabil vine din limba engleză – ”dimming” – ce în traducere înseamnă iluminat/întunecat.
LED-urile au marele avantaj că-și păstrează toate caracteristicile temperaturii de culoare la reglare și în plus, funcționează mai bine, mai fiabil facând economie de energie electrică proporțional.
8. Să ai comutatorul de lumină la îndemână!
Sunt cazuri în care o proiectare greșită a poziției comutatoarelor face ca acestea să nu-ți fie la îndemână.
Nefiindu-ți la îndemână, nu vei opri lumina când ar trebui, deci nu vei face economie de energie electrică.
Un comutator de lumină ar trebui să fie la îndemână, să fie geometric instalat astfel încât să-ți fie accesibil chiar dacă stai așezat.
Un comutator de lumină ar trebui instalat în locul sau locurile unde ești în marea majoritate a timpului, de exemplu dacă exact acum te afli pe o canapea uitându-te la televizor, ar trebui să fie în imediata ta apropiere.
Mai multe comutatoare instalate în poziții strategice vor oferi o mai mare flexibilitate și deci o șansă în plus pentru a putea dezactiva lumina și micșora consumul de curent electric.
Evident că un circuit electric simplu de iluminat nu va fi compatibil cu ideea asta dar poți oricând folosi mai multe LED-uri independente activate de întrerupătoare diferite instalate alăturat.
9. Folosește comutatoare wireless!
Pentru ca oricând să ai posibilitatea de a activa/dezactiva lumina ai nevoie de comutatoare wireless sau fără fir.
Fie că vorbim de telecomanda TV care îți e la îndemână și poate controla în infraroșu lumina, fie că e vorba de o telecomandă integrată unui lustre LED sau de un telefon inteligent ce activează un dispozitiv sonoff prin wifi, te vei bucura de o reală flexibilitate ”jucându-te” cu lumina cum vrei.
Poate fi ceva ce-ți faci singur, dacă te pricepi, sau poate fi ceva cumpărat și ușor de instalat – toate aceste automatizări au ajuns destul de ieftine oferind atât un real confort legat de o utilizare rapidă și comodă, cât și o substanțială economie de energie electrică.
10. Folosește iluminatul inteligent!
Punctul 9 a fost doar începutul pentru o viață mai comodă si mai multă economie de energie electrică, adevăratul avantaj se naște o dată cu folosirea integrală a iluminatului inteligent în casa ta.
Conceptul de casă inteligentă include, fără îndoială, iluminatul inteligent acesta presupunând că nu mai ai nevoie de nimic la îndemână pentru a controla lumina.
Lumina se va activa în prezența ta și/sau la o comandă vocală simplă. Vei putea s-o reglezi folosind comenzi vocale sau se va regla singură funcție de ambient sau preferința pre-programată.
Un procesor specializat se va ocupa de tot, făcându-ți viața mai ușoară, vei primi informații detaliate statistic urmând a decide exact ce fel de iluminare ți se potrivește funcție de propriile obiceiuri.
Vei avea la îndemână date exacte despre consumul oricărui dispozitiv și iluminat în timp real personalizat fără a folosi comutatoare, telecomenzi sau dispozitive dificil de învățat și folosit sau ușor de rătăcit prin casă.
Deși pare de domeniul fantasticului, deși e posibil să te gândești că un astfel de sistem inteligent e scump și complicat, aceasta e direcția spre care ne îndreptăm, ni s-au părut aceste rânduri incomplete fără a aminti de cea mai sigură cale de a economisi energia electrică la iluminatul locuinței.
Sperăm rândurile de mai sus să-ți fie de folos. Poți scrie în comentarii dacă și tu ai experimentat sau te-ai gândit la noi metode de a face economie de energie electrică folosită la iluminat.
Ți-a plăcut articolul? Sperăm că da, așa încât distribuie să ajutăm cât mai mulți oameni.
Mulțumim.